Hoe kies je het juiste laminaat? 3 dingen om op te letten

Ga je je huis binnenkort onder handen nemen? Of betrek je misschien zelfs wel een geheel nieuwe woning? Dan wordt het vast ook een hele uitdaging om een nieuwe vloer te vinden. Er zijn namelijk enorm veel opties. Het is wel een belangrijke keuze om te maken. De vloer vormt de basis van het gehele interieur. Wanneer je een verkeerde keuze maakt, kan dit het interieur volledig teniet doen.

Als je in dit geval voor laminaat hebt gekozen, ben je er nog lang niet. Want op het gebied van laminaatvloeren is er heel veel te vinden. Als je voor laminaat kiest, wil je natuurlijk wel dat deze bij jouw persoonlijke wensen en interieur past. Maar waar moet je dan op letten? Hoe kies je het juiste laminaat? We helpen je aan de hand van de volgende drie dingen graag op weg.

1. Wensen per ruimte

Wil je laminaat kopen, dan moet je tegenwoordig wel echt goed op een rijtje hebben wat er nodig is. Wat zijn bijvoorbeeld de specifieke wensen per ruimte? In welke ruimte komt deze nieuwe vloer te liggen? Hoe intensief zal de ruimte gebruikt worden? Zo is laminaat van lagere kwaliteit in de slaapkamer wellicht voldoende. Deze vloer wordt toch weinig belopen. In de woonkamer wordt de vloer echter veel intensiever gebruikt en is het belangrijk dat de vloer beter tegen een stootje kan.

Houd ook rekening met het kleurgebruik in de ruimte. Het is slim om voor een neutrale kleur te kiezen. Als je je meubels dan onverhoopt over enkele jaren al wilt vervangen, dan hoef je niet ook nog eens direct de vloer aan te pakken. Dat scheelt weer extra werk, geld en tijd.

2. Budget

Bereken ook hoeveel laminaat je nodig hebt om de ruimte te bedekken. Houd er rekening mee dat er ook wel eens snijverlies op kan treden. Daarom is het verstandig om iets ruimer te schatten. Zeker wanneer de ruimte veel lastige hoeken kent. Nu je weet hoeveel vierkante meters gevuld moeten worden, is het ook tijd om een budget op te stellen.

Het mooie van laminaat is dat er voor werkelijk elk budget wel iets geschikts te vinden is. Bedenk wel goed dat je naast laminaat vaak ook andere dingen nodig hebt die de kosten omhoog zullen drukken. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe ondervloer en plinten.

Wist je dat je laminaat heel gemakkelijk zelf kunt leggen? Zo ben je in elk geval geen kosten kwijt aan een speciale legservice.

3. Kwaliteit

Er zijn grote kwaliteitsverschillen in laminaat. Dit zien we natuurlijk ook terug in de prijs. Het is geheel afhankelijk van de ruimte welke kwaliteit je nodig hebt. Zoals eerder aangegeven zal een ruimte die minder intensief wordt gebruikt, denk bijvoorbeeld een logeerkamer of rommelhok, ook volstaan met een minder kwalitatieve vloer. Bij ruimtes die veel worden gebruikt is het wel echt heel belangrijk om op de kwaliteitsklasse te letten. Zo voorkom je dat je over enkele jaren alweer een geheel nieuwe vloer moet aanschaffen.

Plaats een reactie