Hoe repareer je een lekkende kraan?

Kranen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een brede diversiteit aan ontwerpen. Dit betekent tevens een andere en veelal wisselende samenstelling van interne kraan onderdelen. Kranen zijn dan ook niet meer zo eenvoudig te repareren als ‘vroeger’. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je kraan lekt.

Voorbereiding lekkende kraan repareren

De meeste moderne kranen maken gebruik van keramische schijftechnologie. Om erachter te komen of dit het geval is, dien je aan het handvat van de kraan te draaien: bij een korte slag (max. een halve slag) is het een keramische schijf, bij een lange slag (meer dan een halve slag) heeft de kraan rubberen kraanleertjes.

Benodigdheden:

  • Sleuf- of platkopschroevendraaier
  • Knijptang
  • Inbussleutel (de gangbare maat is 2 mm)
  • Vervangend onderdeel

Lekkende kraan reparatie

Het is verstandig om stapsgewijs aan de slag te gaan. Dit stappenplan werkt als volgt:

Stap 1: Sluit de watertoevoer af. Dit voorkomt waterschade indien tijdens de reparatie per ongeluk een leiding wordt geraakt.

Stap 2: Verwijder de warm- en koud water aanduiding. Of je nu twee losse knoppen of één centrale hendel hebt, draai deze los van de kraan.

Stap 3: Draai het inbusboutje los. Draai het inbusboutje los met de inbussleutel, zodat je het handvat van de kraan (oftewel: het zichtbare deel) kunt verwijderen.

Stap 4: Draai de huls en de moer los. Na het verwijderen van het handvat, wordt een chromen huls zichtbaar. Daaronder zit een moer. Verwijder de huls en draai de moer los met een knijptang.

Stap 5: Verwijder de cartouche. Hierna zie je een rondgevormd mechanisme dat cartouche, kardoes of cartridge wordt genoemd. Het maakt het mengen van warm- en koud water mogelijk. Verwijder dit mechanisme.

Stap 6: Schoonmaken. Maak het binnenwerk van de kraan zorgvuldig schoon.

Stap 7: Reparatie. Nu de kraan volledig uit elkaar is, kun je zien welk onderdeel defect is en vervangen dient te worden. Vaak gaat het om de cartouche of rubberen (afdicht)ringen in het handvat.

Stap 8: Draai de hoofdkraan weer open. Indien alle onderdelen weer juist zijn gemonteerd, kun je de hoofdkraan opendraaien en de kraan weer in gebruik nemen.

Plaats een reactie