Hoe veel je ook hebt gegeten: er is altijd nog ruimte voor het dessert! Dit artikel barst van de dessertinspiratie. Wereldwijde klassiekers die prima in de Nederlandse keuken passen. Perfect om je familie tijdens de feestdagen eens mee te verrassen.
1. Crumble
Dit populaire dessert, ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, heeft de grenzen inmiddels ver overschreden en staat nu op het menu in veel restaurants over de hele wereld. Het heerlijke zoetzure warme fruit afgedekt met krokante deegkruimels is dan ook werkelijk waar verrukkelijk. En perfect voor de koude wintertijd!
2. Panna cotta
Dit Italiaanse dessert, wat letterlijk gekookte room betekent, kom je tegen in verschillende smaken, toppingen en manieren tegen. Panna cotta wordt doorgaans geserveerd als klein puddinkje, geserveerd in een glaasje of potje.
3. Chocolademousse
De eerste Franse mousse, wat “schuim” betekent, dateert uit de 18e eeuw. Deze kenmerkende fijne, sponsachtige textuur komt van het mengsel van het eiwit met de basiscrème. Chocolademousse, de meest populaire versie, heeft de Franse grenzen overschreden en is verworden tot een van ’s werelds populairste desserts.
4. Appeltaart
Appeltaart is natuurlijk een echte klassieker. Nagenoeg elk land heeft wel een eigen ‘soort’. Van een flink gesuikerde Amerikaanse variant tot een geurige Nederlandse appeltaart tot een klassiek Franse ‘tarte tatin’: je kunt er allerlei kanten mee op.
5. Brownies
Volgens de legende is deze chocolade- en notentaart het resultaat van een kok die was vergeten gist aan een cake toe te voegen. Of het nu waar is of niet: deze heerlijk smeuïge taart doet het altijd goed als dessert. Serveer met een bolletje vanille-ijs, schenk er karamelsaus overheen en smullen maar!
6. Churros
Deze lekkernij is voornamelijk in Spanje en Portugal razend populair, maar ook uiterst geschikt voor een heerlijk dessert. Met deze gefrituurde deegstengels, besprenkelt met kaneelsuiker of gedipt in chocolade verover je ieders hart.
7. Baklava
Dit recept is bij uitstek geschikt voor de échte zoetekauwen onder ons: dit Turkse al dan niet Griekse gebakje van filodeeg, badend in zoete siroop en gevuld met hazelnoten of pistachenoten is namelijk een waar genot. Serveer met vanille-ijs en je hebt een volledig dessert.