Terrasoverkapping in de tuin zelf maken: stappenplan

De zomer komt er weer aan en wat is er dan lekkerder dan heerlijk genieten van het weer in je eigen tuin. Zeker de zwoele zomeravonden zijn ideaal om je te omringen met borrelhapjes, een drankje en familie of vrienden. Om je te beschermen tegen de zomeravonden, waarbij de temperatuur wat sneller daalt, is het een aanrader om een terrasoverkapping in de tuin te plaatsen. Je kunt hier bijvoorbeeld een loungeset plaatsen, een bar maken of enkele heaters ophangen of neerzetten om ultiem te kunnen genieten van de zomeravonden. Zo’n terrasoverkapping hoeft helemaal geen rocket science te zijn om zelf te maken. Hieronder helpen wij je graag met een stappenplan voor het zelf maken van een terrasoverkapping in jouw tuin.

Stap 1

De eerste stap is het controleren van je terrasoverkapping bouwpakket. Kijk grondig of alle onderdelen aanwezig zijn, zodat je in ieder geval goed kunt beginnen aan het bouwen van je terrasoverkapping. Controleer ook of alle onderdelen heel en netjes zijn bijgeleverd. Wil je daarna je overkapping in de beits zetten of verven? Zorg dan dat je die spullen ook al in huis hebt.

Stap 2

Bij het maken van je eigen terrasoverkapping is het belangrijk dat je zorgt dat de constructie stevig genoeg is om al het materiaal goed te kunnen dragen. Zorg je niet voor een goede fundering, dan kan de boel gaan verzakken, wat je uiteraard wilt voorkomen. Door betonnen palen of poeren te plaatsen in beton, zorg je ervoor dat je fundering niet gaat verzakken. Zorg er wel voor dat je de betonnen palen gelijk goed plaatst, want verplaatsen is lastig.

Stap 3

Ook houten staanders zijn onmisbaar bij het creëren van de fundering. Schroef de platen op de staanders voor je ze op de houten palen plaatst. Schroef ze dan op de palen op de juiste hoogte en laat ruimte over tussen het beton en het hout, om te zorgen dat het vocht van de grond het hout niet kan raken, waardoor het hout langer mooi blijft.

Stap 4

Het dak monteren is stap 4. Plaats dakliggers die aan de balken bevestigd worden. door de inkeping, kunnen deze liggers precies in de balken gelegd worden. Schroef ze hierna goed vast. Bevestig aan de buitenkant van het frame blokjes om de afstand te bepalen voor de horizontale balken. Bevestig ook gelijk de schoren voor de dakbedekking bevestigd wordt. Zorg ook voor een gat in het beschot voor de afvoer van het hemelwater. Doe dit voor de folie en dakbedekking erop ligt.

Stap 5

De dakbedekking wordt gelegd in stap 5. Bedek het geheel eerst met EPDM folie om het vocht buiten de deur te houden. Het gat van de hemelwaterafvoer heb je als het goed is al gemaakt in de vorige. Leg de folie eerst een uurtje op het dak om het te laten wennen aan de omstandigheden en het goed uit te vouwen. Leg vervolgens de helft open, zodat je de andere helft stevig vast kunt lijmen en vervolgens goed aan kunt drukken, zodat de folie optimaal hecht aan de vetvrije ondergrond.

Stap 6

Mocht je zijwanden willen hebben voor je terrasoverkapping, plaats ze dan door middel van het vastschroeven van houten wanden of kies een glazen pui uit. Wil je geen zijwanden voor je overkapping, dan is dat uiteraard ook helemaal prima.

Plaats een reactie