Tips om een magazijn goed te beheren

Ben jij verantwoordelijk over het beheer van het magazijn? Het kan een uitdaging zijn om het magazijn goed te onderhouden, met name in de zomer moet je hard werken om orde en netheid te garanderen. Een netjes en geordend magazijn is immers noodzakelijk om veiligheid en productiviteit in de werkomgeving te garanderen. Je hebt een belangrijk beroep met meerdere taken en verantwoordelijken. Er zijn verder een aantal tips die je kunt toepassen indien jij graag het werk een stuk gemakkelijk wenst te maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van krimpfolie, om rommel direct op te ruimen. Hierdoor voorkom je dat mensen zomaar struikelen.

Vaste plekken creëren

Een belangrijke tip bij het ordenen van het magazijn is het creëren van vaste plekken door gebruik te maken van een gestructureerde methode. Zet de spullen die je het meest nodig hebt op een makkelijk bereikbare plek neer. Kies vervolgens een plaats voor spullen die je minder vaak nodig hebt. De zware spullen moet onderop in een voorraadkast komen te liggen. Spullen die je minder vaak nodig hebt kun je plaatsen achter in het magazijn. Zorg ervoor dat je op een efficiënte manier met de ruimte omgaat, door gebruik te maken van hoogteliggers. Een andere tip is om de voorraden goed bij te houden, hetgeen makkelijker gaat indien je werkt met vaste plekken.

Periodiek schoonmaken van het magazijn

Naast de indeling van het magazijn is het onderhoud tevens van belang. Door het magazijn binnen een vaste periode schoon te maken voorkom je dat er bacteriën ontstaan en de kwaliteit van de producten wordt aangetast. Een flinke schoonmaakbeurt met water en schoonmaakmiddelen kan veel ellende voorkomen. Zorg daarom dat je dit één of meerdere keren per week doet.

Looproutes aanbrengen

In een magazijn moet je regelmatig lopen om ervoor te zorgen dat alle producten bij de juiste bestemming komen. Je kunt dit proces een stuk veiliger en overzichtelijker maken door looproutes aan te brengen. Hierdoor zullen minder snel ongelukken gebeuren, aangezien mensen elkaar minder snel in de weg zullen lopen. Bereken wat de kortste route is voor een orderpicker en stippel deze weg uit op de grond.

Plaats een reactie