Tips om goed te slapen met lage rugpijn

Heb je veel last van rugpijn? Dat is erg vervelend en kan je belemmeren in je dagelijkse bezigheden en tijdens je slaap in de nacht. Lig je regelmatig wakker van de (lage) rugpijn, dan is het wellicht tijd om te kijken of er tips zijn die je kunnen helpen om goed te slapen met lage rugpijn. Hieronder geven wij alvast enkele tips.

Oorzaken rugklachten

Veel rugklachten tijdens het slapen ontstaan door een slechte ondersteuning van de rug door een matras wat is versleten of gewoon niet op jouw lichaamsbouw en gewicht is afgestemd. Een matras wat te hard of te zacht is ondersteunt je lichaam niet optimaal, wat kan zorgen voor klachten in nek, schouders of rug, zeker op latere leeftijd. Ook een kussen wat te laag of te hoog ligt, is geen aanrader. Dit geldt ook voor een lattenbodem. Je denkt misschien dat een lattenbodem niet belangrijk is, maar een goed matras in combinatie met een slechte lattenbodem, kan ook zorgen voor rugpijn. Ook een slechte slaappositie kan zorgen voor rugklachten. Lig je vaak op je buik? Dan word je lichaam en vooral je wervelkolom erg belast. Daardoor kunnen buikslapers vaker last hebben van rugpijn. Slaap je op je zij of rug, dan is de kans minder groot dat je rugklachten ontwikkeld door een slechte slaaphouding.

Oplossing rugklachten

Heb je regelmatig last van rugklachten ’s nachts? Doe dan regelmatig spierversterkende, mobiliserende of stabilisatieoefeningen die bestemd zijn voor de rug. Hierdoor maak je de spieren in je rug sterker en soepeler, waardoor je rug bovenstaande oorzaken beter op kan vangen. Echter is de beste oplossing om een nieuwe matras en/of lattenbodem plus hoofdkussen aan te schaffen om je rug optimaal te kunnen ondersteunen en de klachten te verminderen of te verhelpen. Heel veel mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan een koudschuim matras van 90×200. Uiteraard zijn deze koudschuim matrassen ook in andere afmetingen verkrijgbaar. Koudschuim vormt zich naar het lichaam, maar ventileert beter dan een traagschuim matras, wat zorgt voor goede ondersteuning en een nog betere ventilatie, wat zeker in de zomer erg fijn kan zijn. Weet je toch niet precies of je graag op een zacht of hard matras ligt? Ga dan proefliggen in de winkel of schaf een matras aan die je na veertien dagen kosteloos terug kunt sturen als deze je lichaam niet optimaal ondersteunt.

Plaats een reactie