3 simpele tips om de productiviteit op kantoor te verhogen

Het overgrote deel van de bevolking werkt op kantoor. Dat betekent dat we gemiddeld acht uur van huis zijn. Maar wees eens eerlijk: hoeveel uur per dag ben je echt productief bezig met werken? Of zijn er ook veel momenten waarop je afgeleid wordt en misschien zelfs helemaal niets uit je handen krijgt? Dan ben je zeker niet de enige. Er zijn genoeg mensen die hun werk veel sneller zouden kunnen doen als ze de concentratie vast zouden kunnen houden. Zonde van je tijd!

Wil jij dolgraag productiever zijn? Of merk je dat je wellicht tijd over zou kunnen hebben als je de aandacht langer vast kunt houden? Maak dan gebruik van de volgende drie simpele tips om de productiviteit op kantoor te verhogen. Goed voor de medewerkers en voor de leidinggevende. Hoe productiever iedereen te werk gaat, hoe beter dit immers is voor het bedrijf.

1. Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dat wordt niet voor niets altijd gezegd. Ga zelf maar eens werken wanneer je bureau een complete rommel is en wanneer deze juist volledig is opgeruimd. Wat werkt fijner? Wanneer merk je dat je minder last hebt van afleidingen? Natuurlijk wanneer het opgeruimd is.
Daar moet natuurlijk wel de mogelijkheid toe zijn. Een lockerkast kopen voor op kantoor kan een goed idee zijn. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker je persoonlijke eigendommen kunt wegleggen. Denk aan je jas, maar ook aan eventueel je smartphone of andere dingen die mogelijk voor extra afleiding in de ruimte kunnen zorgen. Opgeruimd staat netjes.

2. Het belang van pauze nemen

Pauzes worden vaak als noodzakelijk kwaad beschouwd. Zonde om je werk of een vergadering neer te leggen als je net lekker bezig bent. Regelmatig wordt dan ook gedacht dat dit de productiviteit juist negatief zou kunnen beïnvloeden. Niets is echter minder waar. Pauzes zijn niet voor niets verplicht gesteld. Het lichaam is niet gemaakt om uren achtereen hetzelfde werk te doen. Op een gegeven moment schakelt het brein uit, lukt het je niet om te concentreren op de gegeven taken en zal je sneller afgeleid raken. Daarom is het belangrijk om je lichaam en geest regelmatig rust te geven. Dit zorgt voor meer concentratie en uiteindelijk ook een hogere productiviteit.

Is het mogelijk om tijdens de pauzes naar buiten te gaan? Doe dit dan vooral. Frisse buitenlucht is goed voor de productiviteit.

3. Maak een takenlijst

Sommige mensen vinden het lastig om geconcentreerd te blijven omdat hun hoofd één wirwar van ideeën is. Ze weten soms niet eens wat nu precies de belangrijkste taken van die dag zijn. Voor die mensen kan het prettig zijn om een takenlijst te maken. Deze kan je naast je leggen tijdens het werken en zo zie je precies welke dingen prioriteit hebben en wat je allemaal moet doen die dag. Het maken van een lijstje is zo gedaan en je bespaart hier uiteindelijk juist veel tijd mee.

Plaats een reactie