Tips voor een goede haardhout opslag

Ben jij je al helemaal aan het voorbereiden op de winter? En wil je graag je eigen houtvoorziening regelen? Zeker met de stijgende materiaalprijzen, zoals hout is het een goed idee om je eigen houtvoorraad aan te leggen om te kunnen gebruiken in je houtkachel. Dit scheelt weer enorm veel kosten in de aanschaf van hout, als je er voor zorgt dat je een goede haardhout opslag hebt, waarbij het hout goed kan drogen of droog opgeslagen ligt. Hieronder enkele tips voor een goede haardhout opslag.

Boven de grond bewaren

Wil je je hout graag goed te drogen leggen? bewaar het hout dan minimaal 15 cm boven de grond om ervoor te zorgen dat het vocht wat op de bodem ligt, niet in het hout kan trekken. Je kan dit ook voorkomen door een stalen balk of houten pallets onder je haardhout opslag te leggen.

Versla de weerselementen

Zorg ervoor dat je over je opslag een goed zeil hebt en nog beter, een overkapping, waarbij de wind, regen of hagel je hout niet kan bereiken. Zorg dus voor een overkapping die ervoor zorgt dat de weerselementen het hout ook niet kunnen raken als de wind erop staat. Vaak komt de regen in ons land vanuit het zuidwesten, houdt hier dus rekening mee bij het plaatsen van een overkapping of zeil over het hout heen.

Houtopslag buiten

Haardhout droogt het beste buiten onder een groot zeil of overkapping en niet binnen. Door de wind en zon droogt het haardhout sneller dan binnen. Voor droge houtsoorten met een vochtigheid van minder dan 20%, geldt echter wel dat een binnen opslag beter is voor het hout.

Vochtarme opslag

Dit is een belangrijk element om te zorgen voor goed en vooral droog haardhout. Zorg er ten alle tijden voor dat het haardhout niet vochtig kan worden. Plaats het hout minimaal 15 cm van de grond en zorg voor een waterdicht zeil of overkapping om schimmelvorming en vochtigheid in het hout te voorkomen. Vochtig hout brandt ook minder goed in je open haard en zorgt voor veel rookontwikkeling, wat uiteraard niet fijn is tijdens het stoken van je kachel.

Goed stapelen

Wellicht verwacht je het niet, maar ook het stapelen van haardhout heeft invloed om het drogingsproces. Door het hout goed te stapelen met de uiteindes naar de buitenkant, zorg je ervoor dat het hout goed kan drogen, door de wind en de zon die het hout regelmatig bereikt. Maak de houtstapel daarom ook niet te hoog, zodat de zon en wind het hout goed kunnen drogen en de brandbaarheid hierdoor ook optimaal is.

Plaats een reactie