Verbouwing financieren: handige tips en advies

Wil je graag je woning (laten) verbouwen? Dan is daar vaak uiteraard een aardig budget voor nodig om materialen aan te schaffen en om specialisten in te huren die de klus voor je kunnen klaren. Ga je zelf aan de gang, dan heb je uiteraard ook voldoende materiaal nodig om de verbouwing te kunnen voltooien en zeker in deze tijd kost materiaal zoals hout en staal erg veel geld, waardoor een verbouwing al snel stevig in de papieren kan lopen. Hieronder enkele handige tips en trips om een verbouwing te financieren.

Uiteraard is het handig om van tevoren te bedenken hoeveel budget je ongeveer nodig denkt te hebben om de verbouwing te kunnen realiseren. Maak een lijstje, waarbij je een opsomming maakt van de werkzaamheden en het benodigde materiaal plus kosten. Zo kun je vooraf al inschatten wat je ongeveer voor budget vrij moet maken.

Ga je een stuk aanbouwen of een nieuwe constructie maken? Check dan ook goed of er geen vergunning nodig is. Meestal duurt het aanvragen van een vergunning een aantal weken, waardoor je dat wel op tijd op orde moet hebben om geen vertraging op te lopen tijdens de verbouwing. Dat zou toch zonde van je tijd zijn. Huur je vakmensen in? Zorg dan dat alle kosten op papier staan in een offerte, zodat er achteraf geen onenigheid over kosten ontstaat. Je kunt het beste een vaste prijs afspreken, gezien de alsmaar stijgende materiaalkosten.

Hieronder de opties om een verbouwing te financieren:

Sparen

Uiteraard kun je het beste proberen om zelf de kosten voor je verbouwing bij elkaar te sparen. Zo ben je niemand geld verschuldigd en hoef je ook geen rekening te houden met een lening die afgelost dient te worden met de bijbehorende rentekosten. Lukt dit echter niet? Dan zijn er nog een aantal andere opties.

Schenken

Indien een schenking gebruikt wordt voor de aankoop van een woning of een verbouwing, dan mag er belastingvrij tot een ton geschonken worden. Is er niemand in de familie die dit geld kan missen, dan mag er jaarlijks een bedrag rond de 5000 euro belastingvrij worden geschonken, mits de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Lening

Ga je het budget gebruiken om je woning te verduurzamen door bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen, dan kun je checken of je in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening bij je hypotheekverstrekker. Dit kan wel een tijdje duren, gezien er veel papieren ingeleverd moeten worden om te bewijzen dat je het bedrag gaat gebruiken voor het verduurzamen van je woning, maar het is hoe dan ook de moeite waard om te proberen. Vraag via NIBC direct naar de mogelijkheden om een verbouwing te kunnen uitvoeren via een lening of op een andere manier. Zij helpen je graag om de mogelijkheden te bekijken.

Plaats een reactie