Vierkante tuin inrichten? Zo doe je dat!

Heb je een vierkante tuin? Dan hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te kunnen gebruiken. Door de vierkante ruimte ben je vaak sneller geneigd om alles ook aan de zijkanten neer te zetten en ook hoekige aspecten in je tuin te gebruiken hierdoor. De kunst is om dat juist te vermijden om zo optisch een heel ander effect te bereiken.

Kies voor andere vormen

Is je tuin al vierkant, zorg er dan voor dat je dit niet verder gaat doorvoeren in de rest van de in je tuin aanwezige elementen. Kies juist niet voor hoekige bloembakken en perken, maar ga voor de meer ronde of ovalen vormen. Bekijk ook eens de talloze mogelijkheden en verschillende soorten best. Zoals we al zeiden, als je vierkante vormen in een vierkante tuin gaat aanbrengen voelt het geheel nogal hokkerig aan. Probeer dit te voorkomen door bijvoorbeeld gebruik te maken van ronde vormen in de bestrating en beplanting.

Accentueer de lengte van je vierkante tuin

Een vierkante tuin kan wat kleiner lijken. Het idee is dan om meer met diepte te werken. Er zijn een aantal manieren om dit voor elkaar te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld bij een schutting gebruik maken van planken die horizontaal geplaatst zijn in plaats van de meest gangbare verticale planken. Heb je plantenbakken? Plaats deze dan in je gehele tuin, van voren naar achteren. Met bepaalde vormen en soorten tegels kun je ook dat optische effect van ruimte creëren waardoor het lijkt of je tuin groter of dieper is dan daadwerkelijk het geval is. Maak gebruik van grind of een paadje van houtsnippers bijvoorbeeld.

Kies voor hoogte of ga diagonaal

In een vierkante tuin, is het een aanrader om ook voor hoogte te kiezen en niet alleen voor gras en planten die laag bij de grond staan. Kijk ook eens naar leuke, mooie bomen (die uiteraard niet al te groot worden). Kies voor een ‘groene’ muur, behangen met klimop of een andere klimplant of als je geen schutting of muur hebt, zorg dan voor een mooi verzorgde heg van een redelijke hoogte. Nog een heel ander idee; ga voor diagonaal. Hierdoor ontstaat er een hele afwisselende en leuke combinatie van paden, een stukje gras en bijvoorbeeld zitjes met leuke tuinsets ergens in de tuin. Zo zorg je ervoor dat de ruimte in jouw tuin optimaal benut wordt.

Plaats een reactie