Waarom kiezen voor planten op hydrocultuur

Planten op hydrocultuur; het klinkt heel ecologisch verantwoord en tegelijkertijd superhip. Duurzaam is het sowieso. Je werkt namelijk met korrels waaruit een plant water haalt. Planten hebben hiermee minder vaak water nodig en de korrels nemen al het water op waardoor er geen water verloren gaat. Maar wat houdt het nu precies in, hydrocultuur? Wat heb je er voor nodig, wat win je er mee? Wat zijn de voor- en nadelen van planten die op hydrocultuur korrels staan? We hebben wat informatie en de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Wat zijn hydrocultuur planten?

Hydrocultuur planten zijn planten die op een andere manier gekweekt worden dan in potgrond. Je zet planten bijvoorbeeld op kleikorrels of een ander anorganisch materiaal. Dat zijn bijvoorbeeld de zogenoemde hydrokorrels (LECA), Seramis of Lechuza pon. Deze korrels zuigen vocht op uit het waterreservoir onderin de pot en de wortels van betreffende planten nemen dit vocht weer op. Afhankelijk van de nood van de plant, geven ze dat vocht ook stelselmatig weer af.

Voordelen van hydrocultuur

De bolletjes, of korrels, die je gebruikt voor de plant bieden toch wel wat voordelen.
Onderstaand de voordelen op een rij:

  • Planten water geven wordt makkelijker. Je hoeft namelijk minder vaak water te geven. Daarnaast nemen de wortels ook niet té veel water op. Zo fijn, geen natte, drassige potten meer!
    Geen beestjes meer. Doordat je geen potgrond gebruikt, hebben vliegjes e.d. geen kans meer eitjes te leggen in een drassige potgrond, doordat je korrels gebruikt. Ook schimmels krijgen minder kans te ontstaan in de pot.
  • Combineer gemakkelijk verschillende planten. Omdat in hydrocultuur de wortels enkel het vocht onttrekken dat ze nodig hebben, kunnen planten met verschillende water behoeften toch bij elkaar geplaatst worden.
  • Duurzaam. Hydrokorrels zijn duurzaam. Je hoeft planten minder vaak water geven en al het water wordt door de korrels of door je plant gebruikt. Op die manier gaat er dus geen water verloren. Daarnaast zijn de hydrokorrels ook herbruikbaar.

Nadelen hydrocultuur planten

Hydrokorrels zijn duurder dan potgrond, maar wel duurzamer doordat je de potgrond wel moet vervangen en de korrels niet. Daardoor is het wel prijziger. En een plant is het niet gewend altijd met natte voeten te staan. Het klinkt gek, maar hier moet een plant op getraind worden. Let wel: wanneer je ze teveel water geeft kunnen de hydrokorrels gaan schimmelen. Je hebt naast de korrels ook een pot met reservoir en watermeter nodig. Op 123planten kun je meer informatie vinden over alles wat met planten te maken heeft en de verzorging ervan.

Plaats een reactie