Wat is de gemiddelde studieschuld in Nederland?

Als student in Nederland heb je vrijwel altijd te maken met een studieschuld. Dit komt door de veranderingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, waardoor de basisbeurs is vervallen en je daarvoor in de plaats een lening krijgt. Maar wat is de gemiddelde studieschuld in Nederland?

Gemiddelde studieschuld

Omdat het studiestelsel veranderd is hebben vrijwel alle studenten een studieschuld. De hoogte van deze studieschuld verschilt per soort studie en de duur ervan, wel is er een hoog gemiddelde. De gemiddelde studieschuld was volgens Centraal Bureau voor Statistiek ruim 13.000 euro. Wat betekent dat studenten er de komende jaren flink tegenaan moeten om die schuld terug te kunnen betalen na hun studie. Gelukkig zijn daar gunstige voorwaarden voor die zorgen dat een student zich er nauwelijks zorgen over hoeft te maken.

Een studieschuld is een lening die je bij de staat hebt. Deze moet je over een periode van tientallen jaren terugbetalen. Tegen een aantrekkelijke rente of zelfs zonder een rente.

Wat is de gemiddelde schuld van een student?

Vooraf aan een antwoord is het goed te weten dat je niet de enige bent met een schuld voor de studie die je volgt. Een groot deel van de studenten heeft dit. De hoogte van de schuld is per soort studie en de duur ervan verschillend. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal bureau voor statistieken is de schuld per student op dit moment 13.700 euro.

Een student heeft lang de tijd om deze schuld terug te betalen. Het is voor een student goed om te weten dat hoe minder je leent hoe minder je terug hoeft te betalen. Het is dus heel erg belangrijk dat je de financiering niet gebruikt als luxe. Het is nu eenmaal geen inkomen.

Om de studieschuld laag te houden kun je overwegen om een bijbaan te nemen. Door een baan te kiezen kun je voor een groot deel zelfvoorzienend zijn. Dat scheelt veel geld dat je later moet terugbetalen.

Door de hogere kosten voor een studie, huur en andere zaken waarmee een student te maken heeft zijn de kosten afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. De verwachting is dat ook de komende tijd een toename te zien zal zijn in de hoogte van een studieschuld.

Plaats een reactie