Welke rol heeft de werkgever bij het verlagen van verzuim?

Als werkgever draag je veel verantwoordelijkheid op vele verschillende vlakken. Als leidinggevende is het goede voorbeeld geven aan medewerkers een belangrijke taak. Ook bij verzuim heb je als werkgever een belangrijke rol. Jij hebt namelijk de verantwoordelijkheid over je medewerkers en over alle werkprocessen binnen je bedrijf. Ben jij benieuwd wat je als werkgever kunt doen om het verzuim te verlagen binnen je bedrijf?

Deze rol heeft de werkgever bij het verlagen van verzuim

Als werkgever is het belangrijk om te weten wat verzuim is en hoe je dit het best tegen kunt gaan. Je wilt verzuim zo goed mogelijk voorkomen en verminderen binnen je bedrijf. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we hieronder een rijtje gemaakt met manieren hoe je als werkgever verzuim binnen je bedrijf kan voorkomen of verminderen:

  • Een gezonde werkomgeving realiseren: als werkgever is het belangrijk dat je de werkplek voor je medewerkers veilig en gezond maakt. Op deze manier hebben je medewerkers de middelen om hun werk goed te doen. Daarnaast helpt dit bij het voorkomen en verminderen van gezondheidsproblemen die op de werkvloer kunnen ontstaan en tot verzuim kunnen leiden.
  • Ondersteuning en aanmoediging van een gezonde levensstijl: je kunt als werkgever verzuim voorkomen door een gezonde levensstijl te ondersteunen en aan te moedigen. Denk hierbij aan gezond eten op de werkvloer aanbieden, sportactiviteiten en uitjes organiseren en nog veel meer. Het ondersteunen van een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van je medewerkers;
  • Betrokkenheid van je medewerkers: als werkgever is het erg belangrijk dat je betrokken bent bij de gezondheid van je medewerkers. Er zijn verschillende manieren hoe je als werkgever signalen van ziekte bij medewerkers kunt herkennen. Denk hierbij aan gezondheidsprogramma’s en het aanbieden van een preventief medisch onderzoek. Daarnaast is een goede communicatie tussen medewerker en werkgever erg belangrijk. Met een goede communicatie kun je aan de hand van communicatiekanalen problemen rondom ziektes en verzuim bespreken en verhelpen;
  • Flexibele werktijden en werkplekken realiseren: het kan enorm helpen als je als werkgever flexibele werktijden en werkplekken aanbiedt aan je medewerkers. Hierdoor kunnen je medewerkers een betere balans tussen werk en privé ontwikkelen. Dit zorgt voor een vermindering van stress, waardoor je medewerkers gezond, fit en productief blijven.

Kortom, als werkgever is jouw rol op het gebied van verzuim erg belangrijk. Overweeg om de risico’s van verzuim in kaart te brengen en het bedrijf waar nodig te verzekeren. Zo kan je bij Sazas meerdere verzekeringen afsluiten, waaronder een verzuim ontzorgverzekering voor het mkb.

Plaats een reactie