Dit moet je weten over zelfvoorzienend leven

Je hebt er vast weleens gehoord, aangezien zelfvoorzienend leven al een tijdlang een trend vormt binnen diverse samenlevingen. Maar wat houdt zelfvoorzienend leven nu precies in en wat voor aspecten zijn belangrijk om te weten? Hieronder helpen we je graag verder met informatie over zelfvoorzienend leven.

Zelfvoorzienend leven houdt in dat je jezelf volledig kunt bedruipen, maar dit kan ook op het gebied van wonen zijn, zoals energie opwekken door middel van zonnepanelen of grondwater uit de grond oppompen en dit vervolgens filteren. Zelfvoorzienend leven komt weer extra in the picture nu we zware tijden in de wereld beleven zoals oorlogen en landen die de gaskranen dichtdraaien, zodat de prijs stijgt en we nog meer merken hoe erg we afhankelijk zijn van andere landen om bepaalde producten of grondstoffen te verkrijgen. Als je zelfvoorzienend leeft, heb je deze aspecten zelf in de hand en ben je minder of niet afhankelijke van zulke factoren.

Recycling

Bij zelfvoorzienend leven kan ook recycling een rol spelen. Kies bijvoorbeeld eens voor meubels uit een kringloop of via een tweedehands online webshop in plaats van het bestellen van nieuwe meubels. Dit kan ook betekenen dat er meubels van natuurlijke materialen zoals hout of karton zelf worden gemaakt.

Hergebruiken van water

Bij zelfvoorzienend leven vormt het hergebruiken van water een belangrijk aspect. Bewust met water omgaan is belangrijk, kort douchen of regenwater opvangen, kunnen hier een rol in spelen om het verbruik van water te verminderen en het water wat je gebruikt eventueel weer opnieuw te gebruiken of uit het grondwater op te pompen en te filteren met een zuiveringsinstallatie.

Groenten kweken

Een eigen kweekkas of moestuin is essentieel bij het willen verkrijgen van gezonde voedingsstoffen zonder schadelijke bestrijdings- of conserveringsmiddelen. Je kan bijvoorbeeld paprika’s, boontjes, sla, wortelen, kolen, tomaten of andere groenten kweken om vervolgens zelf te verzorgen en lekker op te peuzelen. Je zult zien dat je er veel lol in krijgt als je al je eigen gekweekte groenten ziet groeien en bloeien, waarbij het uiteindelijk op je eigen bord beland.

Zonne-energie

Wil je je eigen energie graag opwekken? Dan is een eenmalige investering in zonnepanelen een goede optie om je huis te verduurzamen en je energierekening omlaag te brengen. Je kunt de BTW terugvragen over het bedrag wat de aanschaf van de zonnepanelen heeft gekost, dit levert je toch weer een leuke besparing op. Laat een specialist je zonnepanelen plaatsen om ervoor te zorgen dat de optimale ligging en rendement worden behaald. Ook zorg je er op deze manier voor dat je verzekerd bent. Mocht er tijdens het monteren een fout worden gemaakt door de specialist, dan valt dit onder de garantie en wordt het hersteld. Doe je dit zelf? Dan vervallen de garantievoorwaarden.

Plaats een reactie