Zo maak je je raambekleding schoon

Het reinigen van je raambekleding is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Wij geven een aantal tips voor het schoonmaken van jaloezieën, vouwgordijnen en rolgordijnen.

Jaloezieën schoonmaken

Zowel een houten, aluminium als kunststof jaloezie kun je op dezelfde manier schoonmaken. Allereerst kun je de jaloezieën afstoffen met een stoffer. Doe dit met de jaloezieën in dichte stand. Op deze manier wordt het ergste vuil al verwijderd. Pak er vervolgens een washandje bij en doe hier wat schoonmaakmiddel op. Het is belangrijk dat je geen bijtende stof zoals bijvoorbeeld soda gebruikt. Maak de lamellen één voor één schoon. Vergeet niet zowel de voor- als de achterkant goed schoon te maken. In plaats van schoonmaakmiddel, kun je er ook voor kiezen om wasverzachter te gebruiken. Ook daarmee worden de jaloezieën goed schoon en bovendien gaan ze hierdoor extra glimmen. Gebruik geen speciale schoonmaakdoekjes, daarmee worden jaloezieën niet goed schoon.

Vouw- en rolgordijnen schoonmaken

Heb je een vlek op je vouw- of rolgordijn? Dan kun je deze het beste weghalen met een doek die een beetje vochtig is. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met een doek of spons. Wrijf niet te hard, want daarmee kun je het gordijn beschadigen. Wanneer de gordijnen heel vuil zijn, kun je deze het beste in een bad of grote bak met lauw water leggen. Verwijder van tevoren alle onderdelen van het gordijn, zoals klemmen en de buis. Wil je de buis laten zitten? Zorg dan dat deze niet in contact komt met het water om roesten te voorkomen. Het is belangrijk om het gordijn niet langer dan twee uur in het water te laten liggen, zodat de stof niet teveel kreukt. Je kunt het gordijn zorgvuldig afspoelen met koud water. Laat het gordijn vervolgens goed drogen. Vind je dit teveel werk? Dan kun je een vouwgordijn ook wassen in de wasmachine. Doe dit op een fijnwasprogramma en zet het centrifugeren uit, zodat de stof niet teveel kreukt. Laat het gordijn vervolgens aan de lucht drogen. Was gordijnen wel zo min mogelijk, zodat de kwaliteit wordt behouden. Zitten er toch wat kreuken in het gordijn? Dan kun je deze voorzichtig strijken.

Plaats een reactie