Zo start je een horecaonderneming!

Wil je een horecaonderneming beginnen, maar weet je niet hoe? In dit stappenplan leggen we je alles uit: van ondernemingsplan tot startkapitaal, van het huren van een pand tot de aanschaf van een horeca koelkast. Zo wordt jouw horecaonderneming ongetwijfeld een succes!

1. Ondernemingsplan

Het hebben van een eigen horecazaak, betekent flink aanpoten. Een gedetailleerd ondernemingsplan is onmisbaar voor een succesvolle horecaonderneming. Leg in dit plan niet alleen je motivatie, visie en strategie vast, maar ga ook in op welke gebieden je iets toevoegt binnen de branche.

2. Keuze van locatie en (huur)pand

De sleutel tot succes van jouw horecazaak, is het kiezen van de juiste locatie. Ga de straat op, kijk hoe druk het is en vraag andere ondernemers naar hun ervaringen. Een geschikte locatie en pand gevonden? Vergelijk de huurprijs en huurvoorwaarden met vergelijkbare panden in de omgeving, om tot een voor jou gunstige huurovereenkomst te komen.

3. Startkapitaal en verzekeringen

Als je een horecaonderneming start, moet je opzoek naar kapitaal om deze start daadwerkelijk te kunnen realiseren. Maak een financieel plan met een gedegen onderbouwing voordat je naar een investeerder stapt. Schrijf je ook in bij de Kamer van Koophandel, zodat alles rondom BTW en inkomensbelasting geregeld is. Houd er rekening mee dat je de nodige persoonlijke en zakelijke risico’s zult moeten afdekken met goede bedrijfsverzekeringen.

4. Meubilair en apparatuur aanschaffen

Meubilair en horeca apparatuur liggen aan de basis van jouw horecazaak. Naast een interieur passend bij de gewenste sfeer en uitstraling, is de keuze voor de juiste horeca apparatuur essentieel voor succes. Van ovens tot frituurpannen, van horeca koelkasten tot blenders, allen zijn onmisbaar voor het succes van jouw horecaonderneming.

5. Personeel aannemen

Waarschijnlijk heb je helpende handen nodig in jouw zaak: je moet dus personeel werven. Laat zien waarom jouw bedrijf aantrekkelijk is om te werken. Een toptent trekt namelijk ook toppersoneel.

6. Gasten trekken

Last but not least: hoe krijg je gasten naar jouw horecazaak? De concurrentie is groot in de horeca. Om aan klanten te komen is presentatie alles, oftewel: het plaatje moet helemaal kloppen. In de zaak, maar ook online.

Plaats een reactie