Zo verminder je de restafval van je bedrijf

Bedrijven produceren heel veel restafval, wat uiteraard slecht is voor het milieu. Hieronder zullen een aantal tips toegelicht worden hoe je de hoeveelheid restafval sterk kan verminderen en daardoor ook kosten kunt besparen.

Afval uitzoeken en sorteren

Duik met je collega’s in elkaars restafval. Het zal je verbazen wat iedereen weggooit. Doe allemaal een paar handschoenen aan en keer de complete container ondersteboven. Het is natuurlijk niet de meest leuke activiteit die je je kan bedenken om met collega’s te doen, maar zo kom je er gezamenlijk achter wat er allemaal weggegooid wordt en wat voor kosten dit met zich meebrengt.

Waar komt het afval vandaan?

Analyseer waar het restafval precies vandaan komt, denk hierbij aan verschillende kantoren, werkplaatsen of kantines. Als je een bepaalde afdeling hebt waar veel restafval vandaan komt, kun je gericht naar een oplossing zoeken. Ga het gesprek aan met het personeel van de afdeling en/of werkplaats en leg ze het belang uit van betere afvalscheiding en de extra kosten die het met zich meebrengt als het afval slecht wordt gescheiden.

Maak een afvalplan

Maak afvalscheiding gemakkelijk voor het aanwezige personeel en stel gezamenlijke regels op. Hierdoor weet iedereen waar hij of zij aan toe is en kan iedereen een steentje bijdragen aan het beter scheiden van restafval. Een rolcontainer huren met duidelijke aanwijzingen met betrekking tot de juiste afvalstroom zorgt ervoor dat je als werkgevers bijdraagt aan een betere afvalscheiding. Afvalbakken met duidelijke pictogrammen en kleuren zijn essentieel om werknemers beter afval te laten scheiden.

Minder afval door beter plannen

Zorg dat je geen of minder afval krijgt binnen je bedrijf. Teveel afval is eigenlijk het resultaat van slecht inkopen of slechte voorlichting over afvalscheiding. Wanneer er teveel ingekocht worden en de artikelen niet onbeperkt bruikbaar zijn, zal het uiteindelijk onnodig bij het afval terecht komen.
Niet alle inkopen zijn vooraf goed in te schatten natuurlijk, maar iets meer focus bij het bestellen kan jaarlijks een hoop afval schelen. Je kunt ook teveel bestelde producten tegen een gereguleerd tarief terug verkopen aan de oorspronkelijk leverancier. Je krijgt vaak maar klein gedeelte terug van de aanschafwaarde, maar dat is beter dan dat het in de afvalbak verdwijnt.

De overheid

Bepaalde wetgeving zorgt er ook voor dat bedrijven beter rekening houden met de hoeveelheid afval. De Single Use Plastic Richtlijn die in 2021 in ons is ingevoerd, verbiedt het gebruik van plastic artikelen die voor eenmalig gebruik bestemd zijn. Denk hierbij aan plastic bekers, borden en bestek. Bedrijven met MKB-afval worden daardoor genoodzaakt om hun afvalscheiding beter in de gaten te houden en aanpassingen te verrichten aan het afvalbeleid om kosten te besparen.

Plaats een reactie